Mond & gezond

Gebit en gezondheid

De afgelopen jaren komen er steeds meer resultaten van onderzoeken waaruit blijkt dat er veel meer samenhang is tussen problemen in de mond en problemen die elders in het lichaam ontstaan.
Zo zijn er veel patiënten met een ernstige tandvleesaandoening die ook problemen met het hart hebben, en dus een hoger risico op een hartinfarct en CVA dan de rest van de bevolking. Niemand weet heel zeker wat het mogelijke verband is, maar er zijn wel enkele theorieën. Zo zou het kunnen zijn dat bacteriën zich vanuit de mond naar het hart verplaatsen en onderweg schade toebrengen aan de aders. Hoe dan ook worden mensen met een hartziekte gestimuleerd extra aandacht te geven aan hun mondgezondheid en mondhygiëne.

Ook komt er steeds meer bewijs voor een verband tussen diabetes (suikerziekte) en een slechte mondgezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen hebben. Mondinfecties zijn vaak ook erger bij mensen met een slecht ingestelde diabetes. Het wordt ook steeds duidelijker dat de relatie twee kanten op werkt; diabetes verergert tandvleesproblemen en andersom kunnen tandvleesproblemen het goed instellen van diabetes bemoeilijken.

Ook tijdens een zwangerschap bestaat er een hoger risico op tandvleesproblemen. Als een tandvleesaandoening ernstig wordt, kunnen sommige vrouwen een verhoogd risico hebben op een vroeggeboorte. Het is gebleken dat bij vrouwen met tandvleesproblemen mondbacteriën in het bloed kunnen komen, waardoor er elders in het lichaam ontstekingen ontstaan waarbij verhoogde concentraties van het hormoon prostaglandine ontstaan. Dit hormoon kan tegen het eind van de zwangerschap weeën opwekken en zo het risico op vroeggeboorte verhogen. Het wordt aangeraden aan vrouwen die zwanger zijn of willen worden om voor een zo optimaal mogelijke mondhygiëne te (laten) zorgen. Hierdoor wordt het risico op vroeggeboorte en daardoor een te laag geboortegewicht aanzienlijk verlaagd.

Diabetes en mondgezondheid
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap
Roken en mondgezondheid

mond-gezond