Injectables

Cosmetiek is een complex vak. Om kwaliteit te kunnen garanderen is niet alleen het gebruik van het juiste materiaal van belang maar ook de manier waarop de injecties worden uitgevoerd bepaalt in grote mate hoe mooi en natuurlijk het resultaat gaat zijn. De tijd die er voor u genomen wordt en de aandacht waarmee de behandelingen worden uitgevoerd maken het verschil. Ik nodig u uit kritisch te zijn. Dat ben ik ook. Het gaat immers om uw gezicht.

injectables

Een introductie
Fillers zijn hulpmiddelen die in of onder de huid worden gespoten en een ‘vullend’ of ‘verstevigend’ effect hebben. Wanneer het gezicht volume of stevigheid is kwijtgeraakt kunnen door middel van fillers de huid of de contouren worden hersteld.

Veiligheid
Tegenwoordig is alleen het gebruik van veilige, afbreekbare fillers toegestaan. De meestgebruikte fillers zijn gemaakt op basis van hyaluronzuur, zoals Restylane. Hyaluronzuur is van nature al in grote hoeveelheden in ons lichaam aanwezig en zorgt er onder andere voor dat vocht wordt vastgehouden in de huid.

Fillers toepassen
Fillers worden gebruikt om de contouren van het gezicht te verfraaien of om bijvoorbeeld lippen voller te maken. Dit vullende effect is het resultaat van injecties onder de huid. Om de stevigheid te verbeteren zijn oppervlakkige injecties, in de huid, effectiever. Op dit onderscheid is de werking van de Fern Pattern Technique gebaseerd. Een zorgvuldige beoordeling van uw gezicht is van belang om te bepalen welke combinaties van injectie-technieken het mooiste resultaat zullen geven.

Patiënteninformatie Restylane®
Restylane is een van de vele ‘fillers’ (rimpelopvullers) op basis van hyaluronzuur.
Restylane is echter uniek doordat het de enige injectable is met NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid). NASHA is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet dierlijke oorsprong en wordt onder zorgvuldig gecontroleerde condities op een gepatenteerde wijze geproduceerd. Belangrijk is dat hierdoor Restylane uitermate veilig is en veel langer een mooi effect geeft dan andere hyaluronzuren. In de USA is Restylane door de Food and Drug Administration goedgekeurd.
In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor o.a. in de huid, waar het verantwoordelijk is voor het vasthouden van water. Het geeft daarmee de huid zijn spankracht. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid.

Van klein naar groot
De verschillende soorten Restylane verschillen wat betreft de grootte van de partikels waaruit de hyaluronzuur-gel is opgebouwd.
• Restylane Vital – geeft verbetering van de huid
• Restylane – voor lijnen, volume en lipcontouren
• Restylane Emervel – voor lippen
• Restylane Perlane – voor grovere lijnen en volume

Voorzorgsmaatregelen voor de behandeling
Speciale voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig. Belangrijk is wel dat de huid niet geïnfecteerd is (acné, koortslip) op het moment van behandeling.
Er zijn aanwijzingen dat gebruik van groene thee, ginseng en visolie de bloedstolling kunnen verminderen en zo de kans op blauwe plekken na de behandeling kunnen vergroten. Vermijdt het gebruik van deze middelen in de week voorafgaand aan de behandeling. Hetzelfde geldt voor het gebruik van NSAID’s (bv brufen) . Er wordt aangeraden om 5 dagen voor de behandeling te starten met het gebruik van Arnica D6, en dat ook 5 dagen na de behandeling vol te houden. Drie maal daags 5 druppels onder de tong een half uur voor een maaltijd.

Verdoving
Zo nodig kan het te behandelen gebied worden verdoofd met een crème of verdovende injecties. Ook zit er in de Restylane-gel 0,3% lidocaïne om de behandeling comfortabeler te maken.

De behandeling zelf
De behandeling met Restylane duurt meestal 15 tot 60 minuten en geeft direct resultaat. Direct na de behandeling is de huid echter meestal wat rood en gezwollen, wat het lastig maakt het effect van de injecties goed te beoordelen.

Na de behandeling
De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn. Wanneer er sprake is van blauwe plekjes mag u deze met make-up camoufleren. Sport niet intensief de eerste twee dagen na de behandeling. Vermijd blootstelling aan zon of zonnebank gedurende twee weken, of bescherm de huid met een hoge SPF factor (30-50). Zonlicht op blauwe plekjes kan pigmentvlekken veroorzaken.

Risico’s en bijwerkingen
Het meest voorkomende risico is de kans op een deze (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1:10.000 voor. Indien gewenst kan voor de eerste behandeling een allergietest (meestal op een onopvallend plaats op de arm) worden uitgevoerd.

Resultaat
Gemiddeld heeft u 6-12 maanden plezier van de eerste behandeling. Na de tweede behandeling kunt u tot 18 maanden effect verwachten.

Behandelregime
Restylane heeft een stimulerend effect op de cellen in de huid die collageen aanmaken. Dit effect wordt het beste benut wanneer in de opbouwfase Restylane om de twee à drie maanden in kleine hoeveelheden wordt geïnjecteerd. Na deze opbouwfase is een jaarlijkse touch-up voldoende om het niveau van correctie mooi te houden.

Cosmetisch wondermiddel
Het succes van Botox bij het verbeteren van het uiterlijk is te verklaren door een aantal belangrijke eigenschappen van het middel:
• Het geeft heel effectief een natuurlijke, rustige uitstraling.
• De werkingsduur is gunstig, drie tot zes maanden
• De hoeveelheid ontspanning kan heel precies worden gereguleerd, variërend van nauwelijks merkbaar tot helemaal stil
• De plaats van de ontspanning kan heel precies worden bepaald; het maximale werkingsgebied van één injectie is vergelijkbaar met de grootte van een euromunt.

Het middel werd in de jaren ‘90 populair onder topmodellen die voor hun werk rimpelloos wilden blijven. Tegenwoordig is de behandeling met Botox veel meer ingeburgerd en bereikbaar. Een Botox-behandeling kan bijvoorbeeld de spieren laten ontspannen die verantwoordelijk zijn voor de fronsrimpels en kraaienpootjes door onwillekeurig fronsen en knijpen rond de ogen. Zolang deze spieren hun volledige kracht niet hebben herwonnen, zal de huid erboven zich op een natuurlijke manier herstellen van rimpels. Nadat de Botox is uitgewerkt komen na enige tijd de rimpels ook weer terug. De behandeling wordt doorgaans elke 3 tot 6 maanden herhaald.

Merknaam
Botox is een merknaam, net als Azzalure of Bocouture. Al deze merken bevatten Botuline toxine. Botuline toxine is een eiwit-complex dat door de Botulisme bacterie wordt uitgescheiden. Feitelijk is het een gif, dat door de bacterie wordt gebruikt om te kunnen overleven. Dit bijzondere gif werkt heel selectief op de zenuwuiteinden, precies daar waar het is ingespoten. Doordat het alleen plaatselijk werkt is botuline toxine zeer geschikt voor medische en cosmetische toepassingen.
Een spier die is geïnjecteerd met botuline toxine zal gedurende een aantal maanden minder krachtig samentrekken. Daarna herstelt de kracht van de spier zich weer volledig.

Veilig medicijn
Vanaf de jaren ‘70 kwam het gebruik van Botox als medicijn in zwang bij oogartsen en neurologen. Zij zetten het middel in om zonder bijwerkingen en heel secuur spastische spieren te laten ontspannen.
Sinds 20 jaar wordt botuline toxine op veel grotere schaal gebruikt voor cosmetische doeleinden.

De Botoxbehandeling
De behandeling duurt ongeveer 5 minuten. Eerst wordt uw gezicht zorgvuldig gereinigd. Het inspuiten van botuline toxine gebeurt met een zeer dun naaldje (0,24 mm.). Direct na de behandeling kan de huid wat rood of gezwollen zijn. De kans op een blauw plekje is gering. Mocht er een plekje verschijnen dan kunt u het indien gewenst camoufleren met make up. Het eerste effect op de spieren is merkbaar na een paar dagen. Na 2 weken is de werking maximaal.

Cosmetisch toepassingen van Botox
Mimiekrimpels op het voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen, daarvoor wordt Botox het vaakst gebruikt. Botox laat de spier ontspannen, zodat de huid rust krijgt. Op die manier verminderen de rimpels.
Ook de zogenoemde ‘gummy smile’, het tonen van veel tandvlees tijdens het glimlachen, kan met behulp van Botox worden behandeld. Door de spieren die de bovenlip heffen minder sterk te maken, zorgen we ervoor dat de tanden nog wel zichtbaar zijn tijdens het glimlachen, maar het tandvlees niet meer.

Medische toepassingen van Botox
Overmatige transpiratie behandelen met Botox is zeer effectief en comfortabel. Door de botuline toxine onderhuids in de oksels, liezen of handen te spuiten wordt de zweetproductie lokaal zo’n zes maanden geremd.
De behandeling van migraine of spanningshoofdpijn is een van de meest dankbare toepassingen van dit middel.